Thailand Professional Qualification Institute
(Public Organization)
นางสาววรชนาธิป จันทนู รองผู้อำนวยการสถาบันคุณวุฒิวิชาชีพ ควง 6 เชฟดัง ทั้ง “เชฟปึง” ไวภพ แซ่ปึง เชฟเสาวกิจ ปรีเปรม จากสมาคมเชฟประเทศไทย “เชฟเป้” กฤษณะ ธิบูรณ์บุญ และ “เชฟโจ๊กหมู” ธเนศ กลิ่นไกล จากสมาคมพ่อครัวใหญ่ประเทศไทย เชฟบุษยมาลี ถนนทิพย์ เชฟศรีปภัสร์ จิโรจน์คุณาธิป เชฟสุระเมษฐ์ จิโรจน์คุณาธิป พร้อมเชฟผู้เชี่ยวชาญจากครัววันดี เดินเท้าตะลุยประเมิน Street Food On Tour in Bangkok การันตีความเป็นมืออาชีพให้กับผู้ประกอบอาหารกันถึงหน้าร้าน ย่านสามแพร่ง และตลาดน้อย เขตสัมพันธวงศ์ ใจกลางเมืองกรุงเทพมหานคร
นางสาววรชนาธิป บอกว่าการประเมินฯ ครั้งนี้ เป็นส่วนหนึ่งในมาตรการช่วยเหลือคนในอาชีพที่ได้รับผลกระทบจากโรคโควิด-19 โดยไม่มีค่าใช้จ่าย แต่ลงไปช่วยการันตีให้กับผู้ประกอบอาหารริมบาทวิถีถึงหน้าร้านว่าสามารถปรุงอาหารได้อย่างมีทักษะ ความเชี่ยวชาญ มีความสะอาด ปลอดภัย ตรงตามมาตรฐานที่สถาบันฯ กำหนด เนื่องจากมาตรฐานสมรรถนะที่นำมาประเมินเน้นในเรื่องของสุขอนามัย การจัดเก็บวัตถุดิบ การบริหารคน บริหารวัสดุที่ใช้ ความสะอาด ปลอดภัยเป็นสำคัญ เพราะถือเป็นหัวใจที่ทำให้ผู้บริโภคตัดสินใจเลือกซื้อ เลือกชิม โดยเฉพาะในภาวการณ์แพร่ระบาดของโรคแบบนี้
ที่สำคัญผู้ผ่านการประเมินจะมีชื่อถูกปักหมุดลงในแอปพลิเคชัน ปักหมุดมืออาชีพ ก็จะยิ่งเป็นการช่วยให้ทุกการค้นหาร้านอร่อยอย่างมืออาชีพทำได้ง่ายขึ้น ยิ่งช่วงนี้หลายคน Work From Home ไม่อยากออกนอกบ้าน ก็ค้นหาจากแอปฯ แล้วจัดการเลือกชิม ช้อป ใช้บริการได้แบบไม่ต้องออกไปเสี่ยงติดเชื้อโรคนอกบ้านได้อย่างสบายใจ แต่ยังเป็นการเพิ่มรายได้พยุงให้ผู้ขายยืนอยู่ได้ในห้วงวิกฤตเช่นนี้
ขณะที่ผู้ประกอบอาหารจากทั้ง 2 ย่าน พากันตอบรับการประเมินเป็นอย่างดี อย่างร้านก๋วยเตี๋ยวปลานายมัก ย่านสามแพร่ง ยอมรับว่าได้รับผลกระทบโดยตรงจากวิกฤตการระบาดของโรค เมื่อมีหน่วยงานภาครัฐลงมาประเมิน และการันตีให้ถึงที่ก็จะยิ่งเพิ่มความมั่นใจให้ผู้บริโภคเลือกซื้อกันมากขึ้น ก็จะเท่ากับเป็นการเพิ่มยอดขายให้กับผู้ประกอบการด้วย และจากการสอบถามผู้บริโภค ก็ให้การตอบรับ และชื่นชมที่ สคช. ลงมาประเมิน การันตีให้คนในอาชีพ เพราะไม่เพียงจะช่วยให้ผู้บริโภคได้กินอาหารสะอาด ปลอดภัย แต่ยังเป็นการช่วยกระตุ้นเศรษฐกิจให้ดีขึ้นด้วย
สำหรับ Street Food On Tour in Bangkok ครั้งนี้เป็นการลงพื้นที่ต่อเนื่องจากวันที่ 1 กุมภาพันธ์ที่ผ่านมา ที่ได้จัดประเมินให้กับผู้ประกอบอาหารเป็นมืออาชีพมาแล้วในพื้นที่ สามย่าน บางลำพู และอารีย์ มีผู้ผ่านการประเมินรวมทั้งหมดกว่า 100 คน
ในวันเดียวกัน สคช. ยังได้ดึงเน็ตไอดอล “หญิงน้ำปรุง จรุงจิต” ฉายาเน็ตไอดอลสายไทยที่โด่งดังบนโลกโซเชียล มาร่วมเป็นวิทยากรจัดอบรมออนไลน์ การจัดดอกไม้อย่างมืออาชีพ ผ่านโปรแกรม Zoom เปิดฉากด้วยการจับ รองเอ๋ วรชนาธิป จันทนู จัดดอกไม้แนวสากล ต้อนรับวันวาเลนไลนไทน์ สร้างมูลค่าเพิ่มจากหลักร้อย ไปสู่หลักพันบาท ก่อนจะสอนเทคนิคง่ายๆ การจัดดอกไม้ถวายพระ และร้อยพวงมาลัยสร้างอาชีพ ซึ่งได้รับความสนใจมีผู้ลงทะเบียนเข้าอบรมมากกว่า 500 คน และมีคนไทยจากต่างประเทศทั้งอิตาลี และเยอรมนี เข้าร่วมการอบรมด้วย รวมทั้งมีผู้สนใจเข้าชมการไลฟ์สดผ่านทางหน้าเพจเฟซบุ๊กสถาบันคุณวุฒิวิชาชีพ (องค์การมหาชน) มากกว่า 60,000 คน ที่สามารถนำความรู้ ทักษะที่ได้ไปต่อยอดสร้างอาชีพที่ 2 อาชีพที่ 3 ได้ และจะยังมีการอบรมออนไลน์ฟรีไม่มีค่าใช้จ่ายกันอย่างต่อเนื่อง เพื่อช่วยเหลือคนในอาชีพที่ได้รับผลกระทบจากวิกฤตโรคระบาดโควิด-19
Thailand Professional Qualification Institute
(Public Organization)
This website utilizes cookies to remember visitor behavior, preference, and setting in order to analyze and display information and advertisement adjusted to visitor’s preference and interest, to improve visitor’s experience for a better performance when visiting our website, and provide other services of Thailand Professional Qualification Institute (Public Organization) (“the Institute”)’s website
In the event that visitor continue using this website, the Institute shall utilize cookies necessary for the performance of this website. The Institute shall only utilize other type of cookies which the visitor give consent to do so.
In this Policy, the word “Cookies” means cookies and other technology in the same manner which is governed by “Personal Data Protection Act” on the protection of privacy in electronic communications. Cookies will be stored on visitor’s computer or devices but will not be able to be used to identify visitor. The Institute may assign third-party to manage cookies or analyze the remembered data for the Institute such as [please provide name of processor]
The Institute collects following type of cookies (visitor may learn the definition of each cookie in the later part of this policy)
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
Name |
Cookie’s service(s) |
Cookie’s purpose(s) |
Retention period |
|
|
|
|
The Institute’s and third-party’s cookies
The Institute’s cookies are set by the website domain https://www.tpqi.go.th/. In general, these cookies are commonly used to store language setting preferences and the location selected by the visitor to assist with displaying basic functionality of the website.
Third Party Cookies are set and managed by a separate domains or owners or other service providers. These cookies may be necessary for displaying specific forms or templates on the website, such as advertising purposes off-site the Institute’s website.
If visitor do not want cookies to collect data, visitor may change the setting or setting tab of internet browser. However, if visitor visit the Institute’s website again without changing the setting, visitor’s device will be automatically accepting the previous cookies setting.
How to Refuse and Delete cookies
Visitor can choose to decline or block all cookies or certain types of cookies that the Institute’s website has set for visitor by clicking the Cookies Setting button on our website. Visitor can change preferences on the Institute’s website and/or the websites of third-party service providers as designated. Please be informed that most web browsers accept cookies automatically, therefore, if visitor do not wish to use them, visitor may need to constantly block or delete in the browser setting. If visitor choose to turn off these cookies, visitor will still be able to visit our website. However, some features or services of the on the website may not be accurate or may be compromised. Visitor can see more details on how to decline or delete cookies as well as more general information about cookies, by visiting the following websites:
Website Cookies: www.allaboutcookies.org/manage-cookies
Mobile Cookies: www.allaboutcookies.org/mobile/index.html
Visitor can find out more about cookies on the web browser visitor are using, including how to see what cookies have been set and how to manage and delete them in the following links:
Amendment to Our Cookies Policy
This Cookies Policy shall be improved or amended to reflect any material changes to comply with the amending laws and regulations. Therefore, we recommend that visitor review this Policy on a frequent basis and stay up to date on the latest edition.